Samen
Wat is het verschil tussen een TIA en een CVA?

Bij een TIA (Transient Ischemic Attack) wordt een bloedvat tijdelijk afgesloten. De uitvalsverschijnselen duren vaak niet langer dan een half uur, soms wat langer. In ieder geval niet langer dan 24 uur. Omdat een TIA zich zo snel weer hersteld is deze niet zichtbaar op een scan.

 

Bij een CVA wordt een bloedvat langer afgesloten. Dit kan voor blijvende klachten zorgen, in ieder geval langer dan 24 uur. De gevolgen van een CVA zijn over het algemeen wel zichtbaar op een scan.

Welke medicijnen kunnen helpen een TIA of CVA te voorkomen?

Antistollingsmiddelen of plaatjesaggregatieremmers 

Deze medicijnen zorgen dat er minder makkelijk klontjes in het bloed ontstaan. In principe krijgen mensen een plaatsjesaggregatieremmer. Alleen in het geval van een onderliggende hartritmestoornis wordt een antistollingsmiddel voorgeschreven.

 

Cholesterolverlagers (statines)

Deze medicijnen zorgen voor een lager cholesterol en hoe lager het cholesterol is, hoe minder risico dit geeft op een nieuwe TIA of beroerte. Daarnaast maken cholesterolverlagers de bloedvatwand extra glad.

 

Bloeddrukverlagers

Hoge bloeddruk geeft op lange termijn beschadiging van de bloedvaten. Bloeddrukverlagers voorkomen dit zoveel mogelijk

Wat kan ik zelf doen om een CVA te voorkomen?
  • Niet roken
  • Minimaal een half uur per dag bewegen
  • Gezond eten (minder zout, minder verzadigde vetten)
Moet ik direct 112 bellen of een arts waarschuwen bij klachten?

Bel direct 112 bij deze verschijnselen:

 

Gezicht

Plotseling een scheeftrekkend gezicht, de mond staat scheef of een mondhoek hangt naar beneden.

Check: Vraag de persoon om zijn tanden te laten zien.

 

Arm/been

Een arm of been is verlamd.

Check: Laat de persoon beide armen naar voren strekken en de binnenkant van de handen naar boven draaien. Kijk of een arm wegzakt.

 

Spraak

De persoon spreekt wartaal of komt niet meer uit zijn woorden.

Check: Laat de persoon een zin uitspreken.

 

Andere verschijnselen

Andere verschijnselen bij een beroerte zijn:

  • Plotseling dubbelzien, wazig zien of blindheid aan het linker- of rechteroog.
  • Een plotselinge combinatie van hevige draaiduizeligheid, coördinatie- en/of evenwichtsstoornissen.
  • Plotseling zeer ernstige hoofdpijn zonder oorzaak (alleen bij een hersenbloeding).

 

Als iemand achteraf denkt een TIA te hebben gehad, is het belangrijk dezelfde dag nog contact op te nemen met de huisarts. Hij/zij kan dan onderzoek (laten) doen naar de oorzaak van de TIA.

TIA? Er blijkt niks uit de scan.

Een TIA (Transient Ischemic Attack) is een kortdurende afsluiting van een bloedvat in de hersenen met tijdelijke uitvalsverschijnselen. De uitval moet binnen 24 uur zijn verdwenen. In de praktijk duurt een TIA vaak maar 30 min. Omdat een TIA zich zo snel weer hersteld, is deze niet zichtbaar op een scan.

Hoe lang moet ik medicijnen gebruiken?

In principe moet u voor de rest van uw leven medicatie gebruiken. Op deze manier blijft het risico op een TIA of beroerte de rest van uw leven zo laag mogelijk. 

Ik ben zo moe, hoort dat erbij?

Ja, van heel mensen horen we dat ze vermoeid zijn. Naast lichamelijke uitval kunt u na een CVA of TIA ook te maken krijgen met niet zichtbare gevolgen zoals vermoeidheid.

 

Dit kan in de loop van de tijd wel verbeteren. Het is echter aan te raden om uw vermoeid serieus te nemen, dit bevordert uw herstel.

(Wanneer) mag ik autorijden?

Na een TIA mag iemand twee weken niet autorijden.

 

Als er na een CVA na twee weken geen lichamelijke of geestelijke stoornissen meer zijn, mag u weer autorijden. Als er wel stoornissen optreden in deze twee weken, mag u drie maanden niet autorijden.

 

Als er langer dan drie maanden lichamelijke of geestelijke stoornissen blijven, verloopt de beoordeling van rijgeschiktheid via het CBR, na invullen van een ‘eigen verklaring’. Soms is aanvullend een beoordeling van een onafhankelijkneuroloog of revalidatie-arts nodig.


Voor beroeps- en buschauffeurs gelden andere richtlijnen. Dan is een specialistisch rapport van een onafhankelijk neuroloog vereist waaruit de rijgeschiktheid blijkt. Deze beoordeling verloopt via het CBR.